Allergiat või talumatust tekitavad ained või tooted

 

EUROOPA LIIDU TEATAJA

 

 

II LISA

ALLERGIAT VÕI TALUMATUST TEKITAVAD AINED VÕI TOOTED

1. Gluteeni sisaldavad teraviljad (s.o nisu, rukis, oder, kaer, speltanisu, kamut või nende hübriidliinid) ja neist valmistatud tooted, välja arvatud:

a) nisul põhinevad glükoosisiirupid, sealhulgas glükoos ( 1 );

b) nisul põhinevad maltodekstriinid ( 1 );

c) odral põhinevad glükoosisiirupid;

d) teraviljad, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sealhulgas etüülalkoholi;

2. Koorikloomad ja neist valmistatud tooted;

3. Munad ja neist valmistatud tooted;

4. Kala ja sellest valmistatud tooted, välja arvatud:

a) kalaželatiin, mida kasutatakse vitamiinide või karotenoidipreparaatide kandjana;

b) kalaželatiin või kalaliim, mida kasutatakse selitusainena õlles ja veinis;

5. Maapähklid ja neist valmistatud tooted;

6. Sojaoad ja neist valmistatud tooted, välja arvatud:

a) täielikult rafineeritud sojaõli ja -rasv ( 1 );

b) sojaoast saadud looduslikult segatud tokoferoolid (E306), looduslik D-α- tokoferool, looduslik D-α-tokoferoolatsetaat, looduslik D-α-tokoferoolsuktsinaat;

c) sojaoast saadud taimsete õlide fütosteroolid ja fütosteroolestrid;

d) sojaoast saadud taimsete õlide steroolidest toodetud taimne stanoolester;

7. Piim ja sellest valmistatud tooted (sealhulgas laktoos), välja arvatud:

a) vadak, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sealhulgas etüülalkoholi;

b) laktitool;

8. Pähklid, nimelt: mandlid (Amygdalus communis L.), sarapuupähklid (Corylus avellana), kreeka pähklid (Juglans regia), india pähklid ehk kašupähklid (Anacardium occidentale), pekanipähklid (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), brasiilia pähklid ehk parapähklid (Bertholletia excelsa), pistaatsiapähklid (Pistacia vera), makadaamiapähklid (Macadamia ternifolia) ja neist valmistatud tooted, välja arvatud pähklid, millest valmistatakse põllumajandusliku päritoluga destillaati, sealhulgas etüülalkoholi;

9. Seller ja sellest valmistatud tooted;

10. Sinep ja sellest valmistatud tooted;

11. Seesamiseemned ja neist valmistatud tooted;

12. Vääveldioksiid ja sulfitid kontsentratsiooniga üle 10 mg/kg või 10 mg/l arvutatuna SO 2 üldsisaldusena toodete suhtes, mis on tarvitusvalmis või mis muudetakse tarvitusvalmiks tootja juhendi kohaselt;

13. Lupiin ja sellest valmistatud tooted;

14. Molluskid ja neist valmistatud tooted. ▼B 2011R1169 — ET — 12.12.2011 — 000.001 — 42 ( 1 ) Ja nendest valmistatud tooted, kui ameti hinnangul on ebatõenäoline, et töötlemisel nende allergeensus võrreldes vastavate algtoodetega suureneb.

 

karu

 

m_ja_a.jpg

 

HITSA